အစားအစာ စားေသာက္စဥ္အတြင္း ေရေသာက္ျခင္းသည္ သင္၏
အစာေၾကညက္မႈစြမ္းအားကို အဟန္႔အတားမ်ားစြာျဖစ္ေစျပီး အင္ဆူလင္ထိန္းညွိေပးမႈကိုလည္း
မညီမမွ်ျဖစ္ေအာင္ မ်ားစြာျဖစ္ပြားေစေၾကာင္း အနဳဇီ၀ပိုးမႊားေဗဒဆိုင္ရာ
အၾကံေပးပုဂၢိဳလ္ ရႈိနာလ္ ဆဗ္ဟာ၀ါလ္က သတိေပးေျပာဆိုလိုက္သည္။
မၾကာခဏေျပာဆိုၾကသည္မွာ ေရအလံုအေလာက္ေသာက္ထားလွ်င္ ေရဆာသလား မဆာဘူးလားဆိုသည္ကို
စစ္ေဆးၾကည့္ဖို႔ျဖစ္ပါသည္။ အကယ္၍ ေရဆာျခင္းမေျပေသးလွ်င္ ေရေသာက္ျခင္းသည္
မွန္ကန္နည္းလမ္းက်ပါသည္။ သို႔ရာတြင္ သင္၏အစားအစာ ထမင္းပြဲမ်ားႏွင့္အတူ
ေရခြက္မ်ားခ်ထားျခင္းမွာ သင္၏ေရဆာျခင္းကို သက္သာေအာင္လုပ္ဖို႔
အသင့္အေတာ္ဆံုးအခ်ိန္မဟုတ္ပါ။
အနဳဇီ၀ပိုးမႊားေဗဒဆိုင္ရာ အၾကံေပးပုဂၢိဳလ္ ရႈိနာလ္ ဆဗ္ဟာ၀ါလ္က ထမင္းစားစဥ္အတြင္း
ေရမေသာက္သင့္သည့္အေၾကာင္းကို သူကရွင္းျပထားသည္။” အိႏၵိယလူမ်ိဳးအမ်ားစုသည္
ထမင္းစားရာတြင္ ထမင္းႏွင့္အတူ ေရေသာက္ၾကသည္။ ထိုကဲ့သို႔ ေရေသာက္ျခင္း၏ ေယဘုယ်
အယူအဆတစ္ခုမွာ အစားအစာမ်ား ဗိုက္ထဲသို႔ လြယ္ကူေခ်ာေမာစြာ
ဆင္းသြားနိုင္ေအာင္ျဖစ္သည္။ ဤအေလ့အက်င့္မွာ မည္မွ်မွားယြယြင္းေနသည္ဆိုသည္ကို
လူမ်ားမသိရွိၾကေပ။ ထိုျပင့္ ယင္းသို႔ေရေသာက္ျခင္းမွာ အစာကိုေခ်ဖ်က္ရန္ (အစာေၾကရန္)
ဘယ္ေလာက္ခက္ခဲသြားေစသည္ဆိုသည္ကိုနားမလည္ၾကေပ။ ယင္းမွာ
အစာမေၾကေသာေရာဂါရွိသူမ်ားအတြက္ ေနာက္ထပ္ေရာဂါဆိုးမ်ားကိုျဖစ္ပြားေစရန္
ဖန္တီးလိုက္ျခင္းပင္ျဖစ္သည္။ အစာစားေသာအခါ ကြ်န္ဳပ္တို႔၀မ္းဗိုက္သည္
သူလုပ္ေဆာင္ေနက်အလုပ္ကိုေကာင္းေကာင္းသိပါသည္။ အစာစားေသာအခါ ကြ်န္ဳပ္တို႔၀မ္းဗိုက္မွာ
အစာမ်ားကိုေက်ညက္ေစရန္ အစာခ်က္ အရည္မ်ားကိုစတင္ထုတ္လႊတ္ေပးပါသည္။
ထမင္းစားသည္ႏွင့္တျပိဳင္နက္ ေရကိုစတင္ေသာက္လိုက္ပါက ယင္းသို႔ေရေသာက္လိုက္ျခင္းမွာ
အစာေက်ညက္ရန္ အစာခ်က္အရည္မ်ားထုတ္လႊတ္မႈကိုေလ်ာ့နဲသြားေစျပီး အစာမ်ား ေၾကညက္ရန္
ေႏွာင့္ေနွးၾကန္႔ၾကာသြားေစပါသည္။”
ထမင္းစားေသာက္စဥ္အတြင္း ေရအနဲငယ္ေသာက္ျခင္းသည္ စိုးရိမ္စရာ
တစ္စံုတစ္ရာမဟုတ္ေသာ္လည္း ေရတစ္ခြက္ ႏွစ္ခြက္ေသာက္ျခင္းမွာ
အစာေၾကညက္မႈကိုအေႏွာက္အယွက္ျဖစ္ေစသည္ဟု သုေတသနျပဳခ်က္ကျပဆိုထားသည္။ အာဟာရမ်ားကို
စုတ္ယူနိုင္ရန္အေထာက္အကူအျဖစ္ျဖင့္ အစာမစားခင္မွာေသာ္လည္းေကာင္း သို႔မဟုတ္
အစာစားျပီးႏွစ္နာရီၾကာျပီးမွေသာ္လည္းေကာင္း ေရေသာက္ျခင္းသည္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္ဟု
သုေတသီမ်ားကဆိုၾကသည္။
ထမင္းစားေသာက္စဥ္အတြင္း ေရေသာက္လိုက္ေသာအခါ ဗုိက္ထဲရွိ အူနံရံမ်ားက
၄င္းေရမ်ားကိုစုပ္ယူသြားေၾကာင္း ဆဗ္ဟာ၀ါလ္က အေသးစိပ္ေျပာဆိုထားသည္။”
သင္၏အစာကိုေၾကညက္ေစရန္အတြက္ အေရကိုစုတ္ယူျခင္းမွာ အဆီအႏွစ္ျဖစ္သြားသည္အထိ
စုပ္ယူသြားသည္။ သို႔ရာတြင္ ေရႏွင့္ေရာသြားသည့္အတြက္ေၾကာင့္ အစာ၏အဆီအႏွစ္မ်ားမွာ
သင္၏ဗိုက္ထဲရွိအစာ၏ပမာဏထက္ ပို၍ထူပ်စ္သြားေစပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သင္၏အစာကို
ေၾကညက္ေစေသာ အစာခ်က္အရည္ၾကည္မ်ား နဲပါးသြားေလေတာ့သည္။ ယင္း၏ရလဒ္မွာ
၀မ္းဗိုက္နံရံမ်ားကစုပ္ယူသြားေသာေၾကာင့္ မေၾကညက္ေသာအစာမ်ားက သင္၏ခႏၶာကိုယ္ထဲသို႔
စိမ္႔၀င္သြားၾကပါသည္။ ဤကဲ့သို႔စိမ့္၀င္သြားျခင္းေၾကာင့္
အခ်ဥ္ရည္မ်ားကိုျဖစ္ပြားေစျပီး အစာမေၾကျခင္းေၾကာင့္
ရက္ေခါင္းပူျခင္းကိုလည္းျဖစ္ပြားေစပါသည္”။ ထမင္းစားေသာက္စဥ္အတြင္းေရေသာက္ျခင္းသည္
သင္၏ အင္ဆူလင္ ထိန္းညွိေပးမႈအတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ျမင့္မားသြားေစျပီး
၄င္းသည္အဆီအဆိမ့္တြင္ပါ၀င္ေသာ သက္ေရာက္မႈအားထက္ပို၍ ျမင့္မားမႈရွိေၾကာင္း
ဆဗ္ဟာ၀ါလ္က သတိေပးထားပါသည္။ “သင္၏ေသြးထဲတြင္ အင္ဆူလင္(သၾကားဓာတ္)မ်ားေလေလ
သင္၏ခႏၶာကိုယ္တြင္ အဆီဓာတ္သိုေလွာင္မႈပိုမ်ားေလေလျဖစ္ပါသည္။”
ထမင္းစားရာတြင္ ေရေသာက္ျခင္းကို ေရွာင္ရွားရမည့္အျပင္
အခ်ိဳ႕မလုပ္သင့္သည့္အရာမ်ားကိုလည္း ဆဗ္ဟာ၀ါလ္က အၾကံျပဳထားပါေသးသည္။
သင္၏အစားအစာတြင္ဆားမမ်ားေအာင္ျပဳလုပ္ပါ။ ဆားမ်ားျခင္းသည္
ေရဆာမႈကိုပိုမိုျဖစ္ပြားေစျပီး
ေရမ်ားမ်ားေသာက္ခ်င္စိတ္ကိုရုတ္တရက္ျဖစ္ပြားေစပါသည္။ ထို႔ျပင္
ထမင္းကိုအလ်င္အျမန္စားေသာက္ပါက အလ်င္အျမန္မ်ိဳခ်မႈကို ျပဳလုပ္ရပါသည္။ ထုိအခါ
အစာသည္ဗိုက္ထဲသို႔ ေခ်ာေမာလြယ္ကူစြာ၀င္သြားနိုင္ေအာင္ ေရေသာက္ဖို႔လုိသည္ဟု
သင္ထင္မိမည္ျဖစ္ပါသည္။ အစာစားရာတြင္ ေရေသာက္မည့္အစား အစာကုိထပ္ခါတလဲလဲ
ေၾကညက္သြားသည္အထိ ၀ါးစားဖို႔လိုပါသည္။ အစာကိုေၾကညက္ေအာင္၀ါးေသာအခါ
အစာကိုေၾကညက္ေစသည့္ (အင္ဇိုင္းဓာတ္) အရည္ၾကည္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို ထုတ္ေပးျပီး
ထိုအရည္ၾကည္မ်ားသည္ ကြ်န္ဳပ္တို႔၀မ္းဗိုက္၏လုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားကို
ပိုမိုေခ်ာေမာလြယ္ကူေအာင္ျပဳလုပ္ေပးပါသည္။
ကိုးကား = Timese of India မွSay no to water between
Meals ကိုျပန္ဆိုပါသည္။
ေမတၱာျဖင့္
ဆရာေတာ္
No comments:
Post a Comment